Å sove med smerter: 6 ting du må vite

25.05.2021

Er det netter du sliter med å få sove på grunn av smerter, eller dager du har smerter fordi du har sovet dårlig? Du er ikke alene. Søvn og smerter har et innviklet forhold. La oss se nærmere på hvordan de henger sammen, og hva du kan gjøre for å få en bedre søvn med mindre smerter.

Vil du se vårt utvalg av Tempur produkter kan du trykke her

1. Hvordan påvirker søvn smerte?

Forholdet mellom smerter og søvn er ganske komplekst. De har et gjensidigforhold i den forstand at smerter og ubehag kan forsårsake dårlig søvn, mens dårlig søvn kan redusere restitusjonstid eller gjøre smerter verre. Dette kan dessverre bety at mange som sliter med smerter ender opp i en endeløs smerte-/dårlig søvn-syklus, der begge deler forverres over tid.

Å ha smerter og ubehag kan:

 • Gjøre det vanskelig å sovne
  For å kunne slappe helt av, må nervesystemet ditt roe ned. De med kroniske smerter har ofte mer aktive nervesystemer enn andre  .
 • Gjøre at du våkner oftere om natten
  Urolige bevegelser når du snur og vender på deg kan forsårsake stikk av smerte som forstyrrer søvnen din. Og hvis smerte først gjør at du våkner én gang, er det sannsynlig at det vil skje igjen og igjen . Insomni relatert til smerte blir ofte verre med tid, og leder til et underskudd på restituerende søvn.
 •  Hindre deg i å få virkelig restituerende søvn
  Hvis søvnsyklusen din forstyrres av smerter, selv om du ikke våkner helt, er det ikke sikkert at du får den dype REM-søvnen du får når hjernen og kroppen din slapper av fullstendig. Dette kan føre til større vanskeligheter med å takle hverdagen, og til og med øke sjansen for at du får migrener.

 

2. Vanlige årsaker til smerterelaterte søvnproblemer

Å føle at smerten blir verre om natten - Smerte kan ofte merkes mer når det ikke er noe som kan distrahere deg, som når du skal sove.
Problemer med komfort - Det kan være vanskelig å sove i din vante sovestilling.

Bekymringer – At du bekymrer deg om smerten og innvirkningen den har på søvnen din, kan gjøre det enda vanskeligere å sove.

Humørsvingninger – Hvis smerten din påvirker det generelle humøret ditt, kan det øke spenninger i kroppen din, og gjøre det vanskelig å slappe av og sovne.

Medisiner – Smertestillende kan gjøre deg trøtt, og føre til at du sover ved uregelemessige tidspunkt gjennom dagen, og dermed forstyrre din biologiske klokke og gjøre det vanskeligere å sovne om kvelden. Noen medisiner har også bivirkninger, inkludert søvnapnè, som påvirker søvnkvaliteten. 

Illustrasjoner_Smerte_Søvn.pngIllustrasjoner_Smerte_Søvn2.pngIllustrasjoner_Smerte_Søvn3.png

    3. Hvordan påvirker søvn smerter?

En god natts søvn kan gjøre at du føler deg kvikk og opplagt, så det gir mening at dårlig søvn kan ha negative effekter på helsen vår.

Undersøkelser viser at dårlig søvn kan:

 • Redusere smerteterskelen
 • Forsinke restitusjon av skader
 • Forsterke smerter

Hvis du sliter med kroniske smerter, kan disse effektene være enda tydeligere. Dårlig søvn kan, for eksempel blant pasienter med fibromyalgi, lede til større smerter dagen etter . På den andre siden viser undersøkelser at bedre søvn leder til mindre smerter hos de som lider av fibromyalgi  . Så, som du forstår, er god søvn et viktig bidrag til god helse.

Illustrasjoner_Smerte_Søvn_Del2_.pngIllustrasjoner_Smerte_Søvn_Del2_2.pngIllustrasjoner_Smerte_Søvn_Del2_3.pngIllustrasjoner_Smerte_Søvn_Del2_4.png

4. Smertesyklusen – hva kommer først – smerter eller dårlig søvn?

I blant er det enkelt å vite hva som kom først – smertene eller den dårlige søvnen. For eksempel har du kanskje fått en skade og erfart at det har ledet til søvnproblemer.

Men andre ganger er det mer komplisert å vite hva som egentlig kom først, og eksperter sammenlikner det ofte med ‘høna og egget’-scenarioet.

Hvis du sliter med en kombinasjon av smerter og dårlig søvn, for eksempel om du våkner med ryggsmerter, er det viktig at du prater med legen din for å få hjelp til å finne årsaken til problemet.

 

5. Å ende den onde sirkelen: Tips til deg som sover med smerter

De gode nyhetene er at eksperter mener at det er mulig å bryte den onde smerte-/dårlig søvn-syklusen. Hvis du regelmessig sliter med at du ikke får sove på grunn av smerter, er det viktig å prate med legen din for å finne ut av om problemet håndteres på ritkig måte. Legen kan også ofte anbefale behandlinger og øvelser som kan hjelpe.

Å bedre rutinene dine kan bidra til å gi deg beste utgangspunktet for en god natts søvn. Noen anbefalte søvnfremmende rutiner kan være:

  • Å bruke tid utendørs på dagtid

Det er viktig å komme seg ut i løpet av dagen, mens det fortsatt er lyst. Dette hjelper med å justere din biologiske klokke. Når kvelden kommer vil du da føle deg trøttere og klar for å sove.

  • Unngå mat, koffein og alkohol før du legger deg

Mat setter i gang fordøyelsessystemet, som igjen kan holde deg våken. Det er anbefalt å ikke spise mindre enn 2 timer før leggetid. Du bør også holde deg unna drikke med koffein eller alkohol i hvis du sliter med å sove.

  • Unngå skjermer før du skal sove

Unngå å se på TV eller å bruke telefonen din før du skal sove, og gjøre istedetfor noe som kan hjelpe hjernen og musklene dine til å slappe av. For eksempel et varmt bad. Du kan også begynne med rutiner som du assosierer med søvn, for eksempel å lese en bok eller å utføre ulike avspenningsteknikker.

  • Å holde fast ved rutiner

Legg deg og stå opp ved circa samme tidspunkt hver dag. Å stå opp til samme tid hver dag er spesielt viktig, da det hjelper å restarte din indre biologiske klokke.

  • Å stå opp når du sliter med å sove

Å stå opp og komme seg ut av sengen er bedre enn å ligge våken i timesvis. Dette forhindrer hjernen i å assosiere sengen din med mangel på søvn.

  • Å investere i riktig madrass og sengetøy

Du bør ideelt sett få cirka 8 timer søvn, så det er viktig å sørge for at sengen er komfortabel og at den passer til dine behov. Kontakt en madrasspesialist og finn den som passer deg best.

Spør oss i Maske Bandagist om Tempurprodukter, samt se et utvalg her.

 

6. Hvordan kan TEMPUR®-madrasser bidra til bedre søvn?

Hvis du sliter med å få den søvnen du trenger på grunn av smerter, kan en TEMPUR®-madrass hjelpe. Faktisk får vi ofte høre at de er et hemmelig våpen i kampen mot smerter.

TEMPUR®-materialet ble opprinnelig utviklet til medisinske helseformål, og enkelte typer TEMPUR®-materiale har blitt klinisk bevist å redusere trykkpunkter mot kroppen. Dette har gjort at flere av våre produkter er blitt CE-merket som medisinske hjelpemidler av EU.

Materialets evne til å tilpasse seg deg, gjør at du får jevn støtte og komfort til hele kroppen.  Ved å redusere trykkpunkter kan TEMPUR® også bidra til at du snur og vender mindre på deg om natten, som igjen forhindrer at du vrir kroppen i stillinger som kan forårsake ytterligere smerte, stivhet eller ubehag - dermed kan det bidra til at du får den dype, restituerende søvnen du behøver for at kroppen skal hele og reparere seg selv . Undersøkelser   i Storbritannia, Frankrike og Sør-Korea viser at de som eier en TEMPUR®-madrass har mindre sannsynlighet for å våkne med smerter, vondter og stivhet.

For å se vårt utvalg av Tempur produkter kan du klikke her.