Stomi

31.05.2021

VISSTE DU AT…
det er rundt 16 000 mennesker med en form for stomi i Norge. Det er mer vanlig enn du tror.
I dag finnes det et bredt spekter av gode produkter, slik at du kan finne det som passer deg og din situasjon best.
Det finnes ulike typer stomier, alt etter som hvilken skade eller sykdom man har vært utsatt for.

KOLOSTOMI
Kolostomi.png
Ved kolostomi blir deler av tykktarmen brakt til overflaten av magen.
En kolostomi, også kalt tykktarmsstomi, kan plasseres på begge sider av magen,
men det mest vanlige er på venstre siden av magen.

UROSTOMI 
Urostomi.png
En urinavledning -også kalt urostomi –  kan være nødvendig dersom du ikke er i stand til å late
vannet slik du pleier på grunn av skade eller sykdom i blæren eller urinveiene.
En urostomi leder urinveiene, til en stomi på overflaten av magen.

ILEOSTOMI
Ilostomi.png
Ileostomi, også kalt tynntarmsstomi. Ved operasjon ledes en del av tynntarmen (ileum) til overfalten av magen.
En tynntarmsstomi blir som regel anlagt på høyre side av magen.

RESERVOAR
Ved reservoar eller kontinent stomi, blir det laget et reservoar av tarmen på innsiden av bukveggen, eller bak lukkemuskel i endetarm. Reservoaret tømmes med kateter daglig, eller ved normal tømming på toalett ved intakt lukkemuskel.

BROKK
Når man har gjort et inngrep i magen, vil man være ekstra utsatt for brokk. Vet du hvordan man kan forebygge brokk? Eller hva du skal gjøre hvis du har fått påvist brokk?

FOREBYGGING AV BROKK
Etter et inngrep i abdomen er du spesielt utsatt for brokk. Det er viktig at du trener deg opp gradvis og ikke løfter tungt etter operasjon. Sørg for å få gode råd på sykehuset om opptrening. Opptreningen skal vare flere måneder. Når du har fått en bedre kjernemuskulatur etter inngrepet kan du forebygge ved å bruke brokk-belte. Dette er viktig for eksempel ved snømåking.

VED PARASTOMALT BROKK
Har du fått påvist brokk etter en stomioperasjon, kan du få brokk-belte på blå resept. Våre medarbeidere vil hjelpe deg med riktig tilpasning. For å få dekket dette må du har riktig resept.

OPERASJON?
I noen tilfeller er brokket så ubehagelig og skjemmende at det går ut over livskvaliteten. Din lege vil vurdere deg og din situasjon, og videre vurdere om man kan oppnå helsegevinst gjennom operasjon av brokket. Disse vurderingene gjøres utelukkende av din behandlende institusjon og ikke bandagist.

SEX OG SAMLIV MED STOMI
Etter et inngrep vil seksuallivet forandre seg i mange tilfeller. Vet du hvor du skal henvende deg for å få hjelp?

FØR OPERASJON
Før en stomioperasjon vil man ha mange ulike spørsmål. Et kirurgisk inngrep kan påvirke vårt selvbilde, og kroppsoppfatning. Mange lurer på om man kan være sexsuelt aktiv igjen, eller om man kan bære frem et barn. Dette er spørsmål mange ofte “glemmer” å ta opp når man er på sykehuset, eller kanskje det er for mye annen informasjon at det ikke er plass til mer..

SAMLIV ETTER OPERASJON
Hvordan vil min partner forholde seg til meg om posen min? Er din partner involvert i sykdomsforløpet fra start? Kanskje du og din partner skal ta en samtale sammen hos stomisykepleier. Din partner har kanskje også en del spørsmål rundt deres samliv.

EN LITEN HEMMELIGHET PÅ MAGEN?
Når skal man si det? Den lille hemmeligheten på magen? Vil det komme en naturlig anledning? Det er du som bestemmer når tiden er inne. Det er lett å skjule en stomipose når man har på klær, men på det tidspunktet du bestemmer deg for å være mer intim, er det ikke lenger like lett å skjule.

REISE
Etter en stomi-operasjon bør man forberede en reise, i god tid før avreise, spesielt hvis det er første gang. Vi gir deg gjerne nyttige tips, og hjelper deg på veien mot målet.

FLYREISE
Lange flyreiser kan være en utfordring. Små flytoaletter, og begrenset plass til å kvitte seg med stomiposer kan være vanskelig. Husk å alltid ha med deg ekstra utstyr i håndbagasjen, kanskje en tømbar pose kan være løsningen? Så slipper du å skifte på et lite toalett? Det finnes ulike luktfjernere og posedeodoranter som har innhold mindre enn 100 ml, og kan derfor medbringes i håndbagasjen.

REISE TIL VARMERE STRØK
I varmere land, svetter vi mer. Noen vil oppleve at platen løsner lettere, og kanskje oftere som følge av dette. Sørg for å ta med deg nok utstyr på din reise. Det finnes ulike badebelter og badetøy for deg som ønsker å skjule posen. Vi viser deg gjerne vårt utvalg i vår butikk.

BESTILL I TIDE
Vårt helsepersonell jobber kontinuerlig for at du skal få dine varer i tide. Skal du ut på en lengre reise, er det viktig å ha alt på plass i god tid. Vi må bestille fra våre leverandører, i hektiske perioder kan dette ta noe tid. Vi anbefaler deg derfor å bestille i god tid (helst 2 uker i før avreise), slik at du får med deg det utstyret du er fornøyd med, og ikke en reserveløsning.

Sjekk NORILCO sin hjemmeside for flere nyttige tips og erfaringer her. (Norilco har en fin artikkel om stomi og reise) https://www.norilco.no/informasjon/kosthold-trening-og-livsstil/reise

  • Bestiller du over 3 måneders forbruk må du betale egenandel for følgende perioder du bestiller utstyr for.
  • Planlegg godt, og bestill dine varer i god tid før din reise.
  • Snakk med våre dyktige medarbeidere om det er noe du lurer på

Når du reiser til varmere strøk, svetter vi mer enn normalt. Noen kan oppleve at platen vil løsne raskere fra huden som følge av dette. Bruk en uparfyrmert antiperispirant på huden, rett før du setter på platen. Dette vil hemme væskeutskillelse i dette området

DEN NYE HVERDAGEN MED STOMI
Etter en stomioperasjon, kommer som regel spørsmålene om hverdagen når du først kommer hjem. Vi har samlet opp de vanligste spørsmålene her for deg.

NÅR DU KOMMER HJEM
Etter et kirurgisk inngrep vil det naturlig komme mange spørsmål. Mange av disse får du besvart på sykehuset. Vår erfaring er at mye blir glemt, og det er først når man kommer hjem at spørsmålene kommer. Husk at din stomisykepleier på sykehuset har mye erfaring og kan svare på det meste. Er det noe du lurer på før du har time på poliklinikk kan du kontakte din nærmeste Maske Bandagist butikk.

HVOR FÅR JEG VARER?
Det er ulik praksis på de ulike sykehusene, men på de fleste sykehus vil du få en liste over aktuelle bandagister/apotek i ditt nærområde. Sykehuset/legen vil forskrive en resept til deg som du tar med deg til din bandagist eller apotek. Husk at det er din resept, og du kan bestemme helt selv hvor du skal hente dine varer. Kompetansen rundt stomi varierer hos de ulike apotek/bandagister.

OPPFØLGING VIDERE
Etter din operasjon skal du til oppfølgingstime hos stomisykepleier på sykehuset du ble operert. Det pleier å skje mellom 3-6 uker etter operasjon. Videre oppfølging av stomisykepleier blir dere enige om på dette møtet. Husk at det er mye god hjelp å finne på NORILCO sine hjemmesider, her finner du også informasjon om likepersonstjenesten.

Husk å ikke bestille for mange poser og plater første gang du får dine varer. Det er nemlig veldig vanlig å gå ned en størrelse når du har time hos din stomisykepleier. På den måten tenker vi både på miljøet, og sparer folketrygdens midler.

  • Bestill dine varer i god tid før du går tom. Vi har ikke alle varer på lager, det kan derfor ta noe tid før dine varer er klare
  • Avtal henting i butikk eller hjemkjøring når du bestiller varer. Vi har faste dager vi kjører ut varer.
  • Ved mindre leveranser bruker vi forsendelse via post

TRENING OG KOSTHOLD
Kan jeg spise normalt? Kan jeg fortsette med mine aktiviteter? Kan jeg trene som tidligere?

KOSTHOLD
Det finnes forskjellige kostholdsråd avhengig av hvilken type stomi du har. Maske Bandagist anbefaler deg å oppsøke din stomisykepleier for å få god informasjon. Eventuelt få henvisning til en klinisk ernæringsfysiolog på sykehuset ditt.
Kostholdsråd avhenger både av hvilken type stomi du har, men også diagnose og allmenn tilstand. Maske Bandagist veileder deg gjerne, vi har dyktige ernæringsterapeuter som vil gi deg gode råd, gjerne i samarbeid med sykehuset.

TRENING
Fysisk aktivitet og trening er nesten utelukkende sunt for kroppen. Det er viktig at aktiviteten økes gradvis etter operasjon. Kanskje har du fått noen gode mageøvelser på sykehuset? Fortsett med disse. Se gjerne filmen til Stomisykepleier Wenche Bakkstrøm. 

Planlegger du å komme raskt tilbake i form etter operasjon? Husk at kroppen din trenger tid til å komme seg etter operasjonen. Restitusjon er viktig. Fysisk form vil være redusert etter lengre tids sykepleie, start derfor rolig.  Kontakt stomisykepleier for gode råd om veien tilbake.Det finnes flere måter å komme i form på. Det viktigste er å finne noe du synes er gøy, og som tar hensyn til din kropp og hva den har vært igjennom.

Det finnes flere ulike belter man kan bruke for å fiksere og/eller dekke til posen under intime situasjoner?
Det finnes fine belter med blonder, og mer nøytrale enkle belter. Ring oss for mer informasjon.